Voor 6/8 personen
Ingrediënt | Hoeveelheid witte mousse | Hoeveelheid donkere mousse |
---|---|---|
Eigeel | 55 gram | 55 gram |
Suiker | 65 gram | 90 gram |
Water | 75 ml | 75 ml |
Gelatine | 7 gram | 7 gram |
Chocolade | 190 gram witte chocolade | 190 gram extra dark donkere chocolade (75% cacao) |
Slagroom | 350 ml | 350 ml |
Slagroom | 150 ml | 150 ml |
Schrobbelèr | 150/175 ml | 225/250 ml |
Start met het weken van de gelatineblaadjes in koud water. Ga dan verder met het opkloppen van de 350 ml slagroom met een mixer tot dit een lekker lobbige substantie heeft. Zet deze dan weg in de koelkast. Ondertussen mag een steelpannetje met de rest van de slagroom (150 ml) op laag vuur op het fornuis worden gezet. Zorg dat de slagroom niet aan de kook raakt! Voeg de chocolade in blokjes toe en roer door tot de chocolade volledig is gesmolten en gemengd met de slagroom. Dit noemen we een garnache. Je mag het vuur dan uitzetten.
In een ander steelpannetje ga je nu het water + suiker + 3/4e van de Schrobbelèr aan de kook brengen totdat alle suiker is opgelost. Zet het vuur dan uit. Start dan met het opkloppen van het eigeel tot deze mooi luchtig is. Laat de mixer op halve snelheid draaien en voeg langzaam beetje voor beetje het suikerwater toe aan je eigeel. Let op, als je dit te snel doet garen de eieren te snel en krijg je stukjes, dat wil je niet!. Je zult merken dat substantie in volume groter wordt. Als je alles toe hebt gevoegd, voeg je ook de geweekte gelatineblaadjes toe (wel eerst even uitknijpen!). Zet daarna de mixer op lage snelheid en klop je de substantie nog even door tot deze lauw/koud is.
Spatel nu de garnache door het eigeelmengsel. Spatel vervolgend de opgeklopte slagroom er doorheen. Wanneer alles goed is gemengd kun je nog de rest van Schrobbelèr toevoegen naar smaak. Spatel dit er wel goed door heen. Dek daarna de mousse af, of vul een spuitzak met de mousse, en zet in de koelkast. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast voordat je het serveert!