OverSchrobbelèr
HetOntstaan
De traditie van de Brabantse Schrobbelèr ontstond in de jaren ’70 in de huisbar van grondlegger Jan Wassing. Veel vrienden maakten daar kennis met de smaak, glimlach, warmte en vriendschap van Schrobbelèr.
Zo’n vijftig jaar later is de bekendheid van Schrobbelèr de huisbar ver ontstegen. Jan Wassing overleed in 1981, een jaar nadat Schrobbelèr op de markt kwam. Zijn warmte en vriendschap leven voort in ‘zijn Schrobbelèr’
DeLikeur
Schrobbelèr is een kruidenlikeur met een alcoholpercentage van 21,5% waarvan de samenstelling al meer dan vijftig jaar een goed bewaard familiegeheim is. De unieke smaak dankt Schrobbelèr aan maar liefst 43 verschillende kruiden en specerijen.
Kleinzoon Floris Wassing, de huidige distillateur, maakt dagelijks met veel aandacht de likeur. Schrobbelèr kan het beste gekoeld geserveerd worden, dan komt de zachte smaak optimaal tot zijn recht!
De naamSchrobbelèr
De ondernemende Jan Wassing ontleende de naam van zijn huisbar “Bij den Schrobbelèr” aan de roemrijke Tilburgse textielindustrie. De schrobbelaar ontwarde de wol, voordat deze gesponnen kon worden.
Als prominente en bourgondische Brabander verspreidde Jan zijn likeur tijdens carnaval en binnen de plaatselijke horeca, een spoor van bijzondere vriendschappen en gezelligheid achterlatend.
DeKruik
Net als de naam Schrobbelèr vindt ook de kruik haar oorsprong in de Tilburgse
textielindustrie. In vroegere tijden namen textielmedewerkers kruiken mee naar huis om te vullen met urine. Hiermee werd de wol gezuiverd.
Tilburgse textielarbeiders kregen de geuzennaam ‘Kruikenzeikers’, een term die nog steeds wordt gebruikt tijdens Carnaval. In deze tijd van het jaar wordt de stad ook steevast kruikenstad genoemd.
Glimlach. Warmte. En vriendschap.
Nog meer ontdekken over Schrobbelèr?
Beleef de SchrobbelèrRond–leiding
Nieuwsbrief inschrijving
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van leuke acties!